Campagne Herken een beroerte

GGD Haaglanden organiseert samen met Haaglanden Medisch Centrum (HMC), HagaZiekenhuis, Langeland Ziekenhuis, Nederlandse Hartstichting, RAV Haaglanden, Reinier de Graaf ziekenhuis, Smash huisartsenpost en de Veiligheidsregio Haaglanden de campagne "Herken een beroerte".

Hiermee vragen de deelnemende partners in navolging van de landelijke campagne van de Hartstichting nu regionaal aandacht voor de signalen van een beroerte. De aftrap van de campagne vindt plaats op dinsdag 5 september op de Markt in Delft.

Signalen en wat te doen

Een scheve mond, spraakproblemen en een verlamming van een arm. Dat zijn de drie belangrijkste signalen die duiden op een beroerte, ook wel CVA. Volgens de Nederlandse Hartstichting herkent ruim twee derde van de Nederlanders deze signalen niet en gaat daardoor te laat naar het ziekenhuis. Belangrijk is direct bij het herkennen van de signalen 112 te bellen. Want hoe eerder iemand in het ziekenhuis is, hoe eerder een behandeling kan starten. Dit verkleint de kans op hersenbeschadiging of dat mensen overlijden.

Jaarlijks worden 41.000 mensen getroffen door een beroerte. Een op de vijf personen overleeft een beroerte niet. 175.000 Nederlanders leven met de gevolgen van een beroerte. Zij kampen met verlammings-verschijnselen of hebben problemen met praten of lopen.

Megabrein en estafetteteam

Op dinsdag 5 september vindt de aftrap van de campagne plaats op de Markt in Delft. Wethouder Raimond De Prez (voorzitter GGD Haaglanden en wethouder Zorg van Delft) opent de campagne in aanwezigheid van vertegenwoordigers van alle deelnemende partijen uit de regio en artsen. Zowel neurologen als patiënten geven toelichting op (de signalen, hoe te handelen en de gevolgen van) een beroerte. Met een gigantisch ‘megabrein' wordt op de Markt de hele dag aandacht van het publiek getrokken. Een team van CVA-verpleegkundigen geeft voorlichting en deelt flyers uit. Het megabrein is daarna te zien in het HagaZiekenhuis, waar van 5 tot en met 9 september in de lichtstraat elke middag een CVA-markt gehouden wordt. Vervolgens staat op 11 en 12 september het megabrein voor het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. CVA- verpleegkundigen geven op deze dagen voorlichting in het kader van de campagne.

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is woensdag 6 september de hele dag aanwezig op de Haagse Markt (10.00 – 16.00 uur). Iedereen kan gratis cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker laten meten en ontvangt advies. De stand bevindt zich midden op de markt en is te vinden door de banners te volgen. De hele dag rijdt een estafetteteam in ambulances langs de 9 gemeenten in de regio Haaglanden. Aan de wethouders zorg van die gemeenten (Rijswijk, Midden-Delfland, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Den Haag) dan wel vertegenwoordigers wordt campagnemateriaal overhandigd.

Campagne

Met advertenties in de huis-aan-huis bladen, een online campagne (facebook advertisement en video bannering), TV-spots bij Omroep West en campagnemateriaal (posters, flyers en banners) wordt volop aandacht gegeven aan de campagne. Vanaf 5 september zijn diverse social kanalen actief met informatieve en posts en films.

Openingstijden

Maandag t/m Donderdag
17.00 - 08.00 uur

Weekend
Vrijdagmiddag 17.00 uur tot
maandagochtend 08.00 uur

Feestdagen
Vanaf 17.00 uur de dag ervoor tot 08.00
uur de dag erna